Платформата на Microsoft става достъпна, безплатна и отворена

От началото на годината насам Microsoft имат нов изпълнителен директор – Satya Nadella. Изглежда той повежда компанията в съвсем различна посока от тази на неговия предшественик – Steve Ballmer. След като преди няма и половин година от компанията обявиха, че новото поколение компилатор за .NET Framework („Roslyn“) ще бъде с отворен код, късно снощи (българско време) Microsoft обявиха отварянето на новите версии на цялата своя платформа за разработка – отваряне на изходния код, отваряне към други операционни системи, отваряне към разработчиците. Заедно с това, от компанията обявиха и някои нови свои разработки, на които също ще хвърлим око!

Нека първо погледнем по-подробно основните новости:

  • Отваряне на изходния код на цялата сървърна страна на .NET ядрото, като се започне от ASP.NET 5 и се стигне до самия .NET Framework и .NET Runtime.
  • Това от своя страна ще позволи разширяване на .NET Framework върху Linux и Mac OS X, като той най-вероятно постепенно ще замени подкрепяния от Microsoft проект Mono.
  • Visual Studio Community 2013 е версия на Microsoft Visual Studio, която, за разлика от досегашните Express версии, е с пълната функционалност на Professional, без ограничения. Нещо повече, версията ще е безплатна, както за учащи и некомерсиални проекти, така и за индивидуални разработчици с безплатни или платени проекти. Същият може да бъде използван и от компании, но с някои ограничения –  за целите на обучения, научни разработки и проекти с отворен код. Вижте повече на страницата на Visual Studio Community 2013.

Ето какво още излезе от компанията:

  • Появи се предварителна версия (preview) на следващото поколоение инструменти за разработка, а именно .NET 2015 Preview и Visual Studio 2015 Preview, които можете да разцъкате още сега и да разберете какво ще ви очаква през новата година.
  • Visual Studio 2013 Update 4 с множество подобрения и новости, сред които управление на releases (Release Management), инструменти за отдалечено проследяване за грешки и тестове (Remote Tools), и др.
  • Visual Studio Online пък се разширява с услугата Visual Studio Online Release Management и Visual Studio Cloud Deployment Projects.

Повече подробности можете да намерите и в публикацията на Scott Hanselman по въпроса

Постоянен линк към тази тема: https://acad.david.bg/2014/11/13/platformata-na-microsoft-stava-dostupna-bezplatna-i-otvorena/